Sunday, May 30, 2010

kelas hamba

memang pengalaman adalah sekolah kehidupan..kadang2 redupkanhati kuat menangkis serangan yang datang menimpa, adakalanya redupkanhati terasa sudah menyerah kalah dengan dugaan yang diberi..
Air mata pula mengalir dengan laju walaupun tidak diminta...

lebih2 lagi mendengar kisah dan lagu2 yang menyentuh ttg Allah swt yang Maha Pemurah dan Penyayang..

Terasa kerdil diri ini.. Terasa menyampah pada sikap berputus asa yang terpaut pada sanubari ini...

Redupkanhati sudah jemu dengan kesedihan yang menimpa diri..kenapa nak bebankan hati ini dengan kesedihan...sesungguhnya, sukar utk diertikan bagaimana halusnya pemikiran seorang wanita...

justeru, baik dikaji dan diperhatikan kesedihan yang macam mana yang boleh dilayan, yang boleh dikekalkan atau yang perlu dihazafkan( dibuang).

semua orang tak sama.....dan Allah swt akan uji mengikut keimanan seseorang...
ust di Tahfiz dulu pernah berpesan, kat tahfiz ni lagi laa bnyk dugaan...pangkat syaitan yang dihantar juga tinggi dan kuat..yea lah sebab nak lawan dan lemahkan budak2 hafiz dan hafizah... mereka kan setiap masa dengan Al-Quran dan solat Hizbi...

Aduhai redupkanhati, tolong hatimu, tlg dirimu dan tolong akalmu untuk sentiasa positif, tenang dan beribadah dalam ibadah yang sahih kepada Allah swt...

Hasil pencarian dan muhasabah sendiri, ingin diri ini berkongsi dengan semua shbt, lawan atau kawan tentang tingkat darjat seorang hamba..hamba kelas A, kelas B atau kelas terakhir...sudah tentu pandangan Allh swt kepada setiap kelas ini berbeza...yang kelas pertama sudah tentu disayangiNya lebih kerana taqwa, keimanan dan kesabaran yang dimiliki..

Ukuran Derajat Seorang Hamba ( Dari Nilai Amal & Dosa )

Setiap kali seseorang melakukan kemaksiatan, maka derajat seseorang akan turun dan turun, sampai ke tingkat ‘asfala safilin' (yang paling rendah). Sebaliknya setiap kali seseorang melakukan ketaatan, maka tingkatnya akan naik dan akan terus naik, sampai ke tingkat yang paling tinggi ‘illiyyin'. Tetapi, terkadang dalam perjalanan kehidupan manusia itu, seseorang mengalami naik turun derajat.

Selanjutnya, sesungguhnya kedudukan manusia itu sangat ditentukan oleh perjalanannya secara umum, dan apa yang paling dominan dalam perjalanan hidupnya itu. Apakah manusia itu lebih sering melakukan ketaatan kepada Allah Azza Wa Jalla, atau sebaliknya kemaksiatan dalam rentang waktu kehidupannya. Jika manusia menghabiskan waktunya hanya untuk bermaksiat, menolak hukum, dan aturan syariah Allah Azza Wa Jalla, maka manusia akan menjadi golongan bawah 'asfiliin',dan mendapatkan azab di neraka secara kekal. Jadi kondisi ini yang akan menentukan manusia masuk golongan ‘ashabul yamin' (golongan kanan) atau ‘ashabul syimal' (golongan kiri), atau masuk ‘assabiqunal awwalun' (golongan pertama-tama yang beriman), seperti digambarkan dalam surat Al-Waqi'ah.

Disinilah banyak jiwa-jiwa yang salah dan melampau batas. Ia tidak memahami hakikat sebenarnya. Ada seorang hamba yang turun derajatnya sejauh-jauhnya, melbihi jarak barat dan timur, antara langit dan bumi. Akan tetapi derajatnya tidak naik sejauh jarak turunnya.

Sebagaimana sabda Rasulullah Shallahu Alaihi Wassalam :

“Sesungguhnya seorang hamba yang berbicara satu kata tanpa dipikirkan, ia terjun ke dalam neraka lebih jauh daripada timur dan barat”.

Saturday, May 15, 2010

Motivasi Cuti Sekolah di Kelantan 2010-KEM SURE SOLAT tiba lagi...!


Assalamualaikum wbt..

Dengan Izin Allah swt, Persatuan Pembimbing Insan Kelantan kembali lagi dengan menyediakan pentas didikan islami buat anak-anak Islam Kelantan..Tanpa mahu mengecewakan setiap penjaga dan ibu bapa yang ingin menghantar anak-anak ke KEM SURE SOLAT ini, kami telah merangka satu modul 3 hari 2 malam yang unik untuk menarik hati anak-anak anda agar terus membuka mata hati menerima asuhan kami sepanjang Kem Sure Solat ini..

Setiap peserta bakal dididik dengan HEBATNYA SOLAT, WUDHUK..di mana kelemahan iman kita selama ini..siapa yang perlu ditaati dan dibenci..mereka juga akan diajar bagaimana menundukkan nafsu seterusnya membangkitkan potensi diri agar lebih cemerlang dalam kehidupan..Amalan-amalan sunnah juga akan diterapkan sepanjang mereka di sini..

promosi kami RM100 SEORANG ika daftar sebelum 20 Mei 2010. Istimewa jika 3 adik-beradik yang mendaftar kerana jumlah bayaran yang dikenakan hanya RM250..

Bersama motivator yang berpengalaman lebih daripada 5 tahun iaitu :

Ust Ghazali daripada MSQ Power Training dan Cikgu Raja Izani

anda amat dijemput untuk melawati laman web kami www.teambinainsan.org

SEMOGA TERUS BERJAYA...
ONE MINUTE 4 UR SELF!


Syairah,
S/U Persatuan Pembimbing Insan Kelantan
013-9870277

Wednesday, May 5, 2010

Eksekutif Muda

Seorang Executive muda yang berjaya sedang memandu disebuah perkampungan di pinggir Bandar. Ia memandu
agak laju dengan sebuah kereta Waja yang berprestasi tinggi yang baru sahaja dibelinya.


Sambil ia memandu perlahan-lahan ia sedang memerhatikan
seorang anak kecil dicelah-celah kereta yang diletakkan ditepi jalan, ia memperlahankan keretanya untuk melihat sesuatu yang difikirkannya.

Seelok-elok sahaja kereta Waja tersebut melintasi kawasan tersebut; anak kecil tidak kelihatan tetapi
seketul batu dilontarkan tepat mengena pintu disebelah kanan kereta Waja tersebut. Apalagi Executive muda tersebut menekan brek sekuat hatinya dan berundur ke tempat dimana Anak kecil tadi berdiri.

Dengan marahnya dia keluar dari kereta terus meluru ke arah Anak kecil, menarik tangan anak kecil
dan menghempasnya ke kereta yang terletak ditepi jalan dan terus memarahi Anak kecil tadi. Kita selalu kasar... siapa kita ?

"Apa ni ? Siapa awak ? dan apa ke jadahnya awak berada disini ? Itu kereta baru, mahal dan susah nak baiki ? Awak tau tak ? Kenapa awak buat ini semua ? jerit Executive tersebut..

Anak kecil itu tunduk sedih, sayu dan memohon maaf ; "Saya meminta maaf Pakcik, Saya tak tahu apa patut saya buat, ia merayu. Saya melontar batu kerana tak ada orang yang berhenti disini apabila saya panggil".

Dengan linangan air mata ia menunjukkan ke satu sudut yang tidak jauh dari situ. "Itu abang saya , ia jatuh dari kerusi roda dari tebing di sebelah dan tak ada orang yang dapat mengangkatnya kembali. Boleh tak Pakcik menolong saya, ia cedera dan ia terlalu berat untuk saya.

Dengan rasa terharu, Executive muda tersebut melepaskan anak kecil tersebut dan terus mengangkat abangnya dan meletakkannya kembali ke kerusi roda. Terima kasih, pakcik.
Saya doakan pakcik selamat dunia dan akhirat.

Tak dapat digambarkan dengan perkataan, Executive muda hanya melihat dengan sayu, Anak kecil tersebut menyorong abangnya yang cacat dan cedera pulang menuju ke rumahnya. Anak sekecil itu boleh mendoakannya akan kesejahteraan hidupnya.

Executive muda tersebut berjalan perlahan ke arah kereta, WAJA kemek teruk tetapi ia membiarkan saja tanpa dibaiki. Ia mengigatkannya bahawa kita tidak perlu berkejar-kejar dalam kehidupan ini sehinggakan seseorang melontar batu hanya kerana hendakkan perhatian .

Pengajaran

Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah,
bersuka-ria tanpa kesedihan, Panas tanpa hujan tetapi
ia memberi kita kekuatan, menenangkan kita semasa
kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya.
Janganlah kita sombong dengan kelebihan yang sementara.