Monday, July 19, 2010

Hati orang yang selalu sembahyang

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Orang yang selalu sembahyang apabila masuk waktu akan sering gelisah apabila tuntutannya tidak dapat dilaksanakan segera...apabila dia ke shopping mall atau ke tempat lain yang menuntut dia solat di luar rumah, akan segera ditunaikan..debaran di hati kian memuncak apabila waktu solat semakin habis tetapi dia tidak dapat solat lagi...

sesiapa yang mengalami situasi ini,bersyukurlah..di saat hati anda berbisik-bisik "SEGERA SOLAT!!SEGERA SOLAT!!" ianya rupa-rupanya adalah satu petanda yang baik..

Sabda Rasulullah saw dalam sebuah hadith :

"Dalam diri manusia itu terdapat seketul daging. Apabila daging yang seketul itu baik maka akan baiklah seluruh tubuh badannya. Dan apabila rosak daging yang seketul akan rosaklah tubuh badannya. Dan daging yang seketul itu ialah hati." Bukhari & Muslim

sama juga apabila anda terlewat bangun subuh...apabila nampak langit semakin cerah terucap dibibir anda " MasyaAllah..ya Allah!!subuh aku!!"
tanda ini sangat baik..anda memang normal kerana fitrah manusia perlukan ibadah untuk menenangkan hatinya..satu tuntutan yang biasa ( wajib) kepada Pencipta kita..apa salahnya si Dia memerlukan 5 kali waktu mesra dengan kita....waktu yang khusus Dia dan kita....

selepas anda menunaikan tuntutan itu, maka akan terpancarlah ketenangan di wajah anda kerana berasa sangat lega dapat menunaikan tuntutan ini..
segala kerja yang dibuat sebelum solat sangat kalut dan tidak bermakna tetapi jika anda telah solat, anda berasa sangat tenang dan selesa untuk melakukan kerja2 seterusnya..jika anda ada mengalami situasi ini, TAHNIAH...!!anda diselamatkan...anda selamat kerana rasa tenang dalam kebaikan dan rasa keji dalam keburukan..bukan sekadar anda mengalami perasaan itu tetapi anda turut melakukannya...

Firman Allah dalam surah Ar-Ra’du ayat 28

Maksudnya : ” Orang-orang yang beriman menjadi tenteram dengan mengingati Allah, ingatlah bahawa dengan mengingati Allah itu tenteramlah hati. “

bagaimana jika anda tak rasa apa2?tak rasa gelisah pun kerana tak solat lagi....tak rasa gelisahnya apabila dah pukul 4 petang tapi zohor tak solat lagi..anda pun bukan menuju ke surau untuk solat pada 4 petang itu tetapi still meneruskan kerja2 lain...

jawapannnya :
cuba test kat dada, ada dengar degup tak??
cuba test kat nadi berdenyut lagi tak...
cuba tarik nafas panjang2, masih boleh bercakap lagi?
cuba tengok kaki masih berpijak pada bumi tak?

kalau semua ya dan anda masih tidak terasa gelisah tak solat, anda tidak adil pada diri anda...anda menzalimi diri anda...
anda sedang buat perkara2 yang akan membuatkan anda rugi sepanjang hayat di akhirat...
anda juga menganiya orang2 yang anda sayang kerana tingkah laku anda telah membimbing mereka ke api neraka jahannam....

kita akan rasa susah kalau kita tak biasa buat..

solatlah kerana ia tuntutan yang memenuhi fitrah anda sebagaimana anda perlu ke tandas setiap hari,perlu tidur setiap hari..perlu makan dan minum setiap hari...

Ya Allah ya Tuhanku..jadikanlah aku, keluargaku dan keturunanku di kalangan orang2 yang mendirikan solat...ameeen

p/s: nukilan ini dibuat semasa rasa gelisah..semasa teringat kat ADIK2 SEKOLAH CONVENT PULAU TIKUS,PENANG

KAK SYAIRAH

Saturday, July 10, 2010

Saidina Ali karamullahu wajhah telah menjelaskan 10 kelebihan orang yg berilmu

Pewaris para nabi
sabda Rasulullah saw dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh abu Daud dan Tarmizi, " orang-orang yg berilmu adalah pewaris para nabi"
hadis riwayat Imam muslim drp Abu Hurairah r.a., sabda Rasulullah saw, " sesiapa yg berusaha utk menutut ilmu pengetahuan, Allah akan menganugerahkannya jalan ke syurga"


Pengawal yg setia
Saidina Ali berkata, "kita terpaksa menjaga harta kekayaan yg ada pada kita. semantara ilmu pula bertindak sebaliknya, ia sentiasa menjaga dan mengawasi kita"

Banyak kawan
Kata Ali," para hartawan mempunyai ramai musuh, sama ada yg dikenali atau tidak. Sedangkan org yg berilmu mempunyai ramai kawan"
Dimuliakan orang
Sabda Rasulullah saw, riwayat Abu Naim drp Anas r.a, "ilmu pengetahuan itu menambahkan mulia dan meninggikan taraf seorang hamba kpd raja"

Ilmu tidak boleh dicuri
ilmu hanya akan hilang dgn cara kematian. Sabda Rasulullah saw dlm hadis riwayat Imam Bukhari dan muslim, " bahawa Allah swt tidak akan mencabut ilmu drp manusia yg dianugerahkanNya. Tetapi ilmu itu akan pergi dgn perginya (meninggal dunia) orang-orang yg berilmu itu"

Tidak pernah habis
tidak seperti harta yg akan habis semakin hari ia digunakan. apabila diajukan soalan kpd yg cerdik pandai, "apakah barang yg boleh disimpan lama?"

jawab mereka, " iaitu barang2 yg apabila kapal kamu tenggelam, maka ia akan berenang bersama kamu, iaitu ilmu yg kamu miliki"

Menyinari jiwa
Lukman alHakim berkata kpd anaknya, "wahai anakku, duduklah bersama org yg berilmu (ulama). Sesunguhnya Allah swt menghidupkan hati dgn nur hikmah (sinar ilmu) spt menghidupkan bumi dgn hujan dari langit"

Penjelasan RAsulullah saw yg diriwayatkan oleh AtTabrani drp Abu Hurairah, " sesorang yg berilmu adlh lebih sukar bagi syaitan menipunya berbanding seribu orang abid (ahli ibadah)


Tiada terbatas
Sentiasa bertambah

Taat kpd Allah swt
firman Allah, surah Al-Fathir, ayat 28, " sesungguhnya yg takut kpd Allah di kalangan hamba-hambanya hanyalah ahli-ahli ilmu"
sabda Rasulullah saw yg diriwaytkan oleh Ibnu abdil Birri, " orang yg berilmu itu merupakan kepercayaan Allah di muka bumi"


Akhirnya ingatlah pesanan Rasulullah saw ini, "sesungguhnya amal yg sedikit tetapi disertai dgn ilmu tentang Allah adalah bermafaaat. Sedangkan amal yg banyak yg disertai dgn kejahilan tentang Allah tidak akan bermanfaat"

Friday, July 9, 2010

muhasabah ambo arini..

muhasabah hari ini...

arini kurang berzikir...kenapa selalu tak ingat zikir?sebab kita kurang amalkan...
apabila jalan raya sendat dengan keta, aku hampir mengeluh..nasib baik teguran kak long (gewe masa di kmpp) sentiasa terngiang2...walaupun ianya berlaku pada tahun 2006..

"ya Allah...panasnya................"pernah diriku mengeluh begini
"syairah, bukan sifat orang beriman asyik mengeluh gini...!"tegas kak long...
aku terdiam dan tersenyum siput padanya..malu.lupa plak syaitan berderu2 datang kat kita kalau asyik mengeluh..mana la letak taqwa dan keimanan diriku ni...

semasa mula2 sampai di Penang, anakndak telah ingatkan..."sya, jangan terkejut..kat sini memang banyak orang hon"....bersahaja sungguh anakndak mengingatkan diriku..mugkin dia tahu diriku susah untuk hon dan tak suka dihon...

mmmm..betullah...hari pertama bunyi hon bertali arus...takut dan terbungkam dibuatnya..
"kenapa yea......?" getus hatiku..mungkin diorang tension tu..tak pun tak habis serabut di office tiba2 kat jalan raya pula orang lain buat hal...ni yang nak balik kelantan ni..

bila mengadu kat kakak homesick,kakak gelak dan terus calll.."eh cik ngah..dah tua bangka..nak homesick ape lagi..."

homesick diriku lain..bukan nak tidur kat ketiak mak..tapi rindu suasana tarbiyyah di qlate..rindu pada halaqah usrah,pengajian al-quran...tambah2 pula terkejut hon keta yang panjang jea bunyinya..kalau dari psikologi, penghon keta tu memang nak lepas tension tu...(ilmu pembimbing rakan sebaya mase sekolah dulu)..

jadi, satu muhasabah buat diriku yang selalu lupa..berzikir selalu..
mengeluh cepat zikirnya menyusul lambat...

Rasulullah s.a.w bersabda,:
" Tiga macam daripada tanda kekafiran terhadap Allah, merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang."
Dan sabdanya pula, " Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh, jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memotongnya bagi pakaian dari wap api neraka." (Riwayat oleh Imam Majah)

Thursday, July 8, 2010

Amanat naqibahku...

petang ni redupkanhati belajar banyak perkara...Kata-kata dan nasihat yang meniti di bibir naqibahku akan  sentiasa disematkan dalam fikiran dan hati...Sekejap sahaja dapat meneguk ilmu kak nur dalam halaqah emas kita..halaqah kerinduan kita pada Yang Esa...

Pesan naqibahku..:

1. Biar ramai membenci diriku janganlah sesedih diriku tidak diredhai Allah swt...Cukuplah redha Allah swt yang membahagiakan jiwa kita..

2.Berpeganglah pada istikharah diri sendiri..jangan mudah untuk mengharapkan istikharah dari orang lain..

3. Kak Nur membuka Al-Quran, surah ke -28( al-Qasas) ayat yang ke 83...
lancar dan fasih sahaja Kak Nur menghuraikan ayat2 itu..
"Itulah kampung akhirat,kami adakan untuk orang2 yang tiada menghendaki sombong dimuka bumi dan tiada pula membuat bencana.akibat yang baik untuk orang2 yang bertaqwa..."

sebagai orang mempelajari dan dilingkungi ilmu sains.sememangnya redupkanhati memerlukan bimbingan, pantauan dan nasihat orang2 yang alim agar redupkanhati bukan sekadar menjadi hamba ibadah....
kita perlukan guru yang thiqah..biah yang solehah dan pasangan yang soleh...

sama-sama mencari keberkatan dalam hidup...kita hanya singgah dunia...pengembaraan yang sebenar adalah ke akhirat..bukankah begitu, sahabat2 ku?

Wednesday, July 7, 2010

alhamdulillah...
Allah swt Maha Pemurah dan Penyayang....
Usai sahaja ku menyatakan kerinduan pada naqibahku, tiba2 Kak Nur datang USM Penang saat ini..baru sahaja sampai atas satu tujuan lain..

petang ni boleh jumpa kak Nur kat Vistana Hotel...=)

terubatlah kerinduanku...
sampai juga melodi rinduku padanya..
Terima kasih ya Allah swt kerana menghantar kak nur ke sini..
walaupun seketika..=)

control2..jangan nangis tak tentu pasal yea Cik Sya...=)

kalau boleh biarlah tangis ini adalah air mata yang mampu memadamkan api neraka yang ingin memakan ku di hari kebangkitan nnt...airmata inilah yang Jibrail a.s katakan pada NABI SAW air mata org2 yang takutkanj Allah, mengingati Allah swt...

kak nur, sya rindu pada kak nur dan tarbiyyah kak nur..................................

Bila si dia suka pada Tok Guru Nik Aziz

"awak orang tok guru ke?"
tanya kak thien bersahaja..aku pada mulanya terkedu juga..baru sahaja berjumpa terus rancak berbicara pasal tok guru...dia kristian sarawak..jurusan sains politik..dah PHD dah pun...

"saya suka tok guru..he is very gentleman..." luah kak thien sambil tersenyum...
dia lantas menyatakan yang Tok Guru sangat istimewa..
"ada ura2 kata kalau PR dan politik lain bergabung, mereka tawarkan Tok Guru Nik AZIZ sebagai PM..saya tak terkejut..bahkan saya akan menyokong....he can do it..dia ada karisma..saya selalu memperhatikan cara beliau mengemukakan idea dan pendapat...kes Elizabeth Wong aritu..sungguh memeranjatkan saya..dia tak seperti ulamak lain.."
"walaupun dia ditawarkan sebagai ketua kepada badan politik yang akan bergabung nnti, tetapi dia tolak..saya lihat, dia seolah-olah ada satu wawasan yang dia ingin sampaikan..."
aku tersenyum..betullah tu kak thien..Tok Guru dan kami memang ada wawasan..nak membenarkan apa yang ada di dalam Al-Quran iaitu Islam dijadikan cara hidup dan Islam memimpin manusia...namun sayangnya kata2 ini hanya bergema dalam kotak hatiku....=)

Kak thien sangat rancak berbicara mengenai Tok Guru...
"aiyooo..saya sangat sedih kalau itu Tok Guru akan meninggal..."
eh....terkejut entah kali ke berapa saya dibuatnya...
"saya sangat sayang Tok Guru...dia sangat bagus..tak macam ulama lain..asyik punish..punish....
they forget to love people..Tok Guru sangat caring...."luah kak thien..

ku lihat ada airmatanya sudah bertakung di kelopak matanya...aduuuhh..
aku lagi lah sedih..dah la org kelantan..dibesarkan dalam suasana dipimpin oleh Tok Guru...aku sebak dan cuba menahan air mata daripada keluar..isk dahsyat juga kak thien ni...betullah kata beberapa sahabat Nisa' Kelantan..
org2 Cina dan Siam anggap Tok Guru Nik Aziz sebagai Tok Guru mereka juga...sekarang baru aku dapat rasa..

semasa dalam usrah,kami selalu muhasabah dan berbincang tentang cara pemimpin dinaikkan dan bagaimana nak menaikkn kepimpinan berkualiti...

jawatan jangan diminta..apatah lagi direbut2...
lihatlah tok guru..beberapa kali pemimpin besar datang pujuk terima jawatan..dan Tok Guru beberapa kali menolak dengan merendah diri..akhirnya, Tok Guru terima setelah beberapa lawatan orang atasan datang dan memujuk Tok Guru...gelaran tok guru pun masyarakat yang panggil..sebelum jadi MB lagi gelaran itu dah ada..

setelah menjadi Menteri Besar pun Tok Guru takut melihat ramainya orang mengikutinya...dia sangat menjga hati dan taqarrub pada Allah swt....
itulah, Tok Guru tak rasa dengan kehebatnnya memimpin...bila kita rasa tak kuat, kita akan minta dengan Allah swt..insyaAllah Allah swt akan menolong kita dengan kekuasaanNya...jika kita rasa kita dah kuat, maka kekuatan kita yang sedikit itulah yang akan digunakan..

cuba perhatikan ayat2 power Tok Guru..beliau tak cakap banyak..kita yang kena faham banyak..banyak kata2 Tok Guru yang menyatukan hati2 pejuang di bawah....mereka akan ambik dan guna kata2 Tok Guru...setiap kali usrah Nisa', pastikan sahabat2 akan ingatkan kami tentang tarbiyyah dan perjuangan melalui pesanan Tok Guru...sungguh mendalam dan menyentuh hati..


Muhasabah buat diriku yang selalu lupa....

Naqibahku

"idola kak nur adalah aisyah r.a".............
luahkak nur..naqibah kesayanganku...lulusan jordan dan merupakan pemegang amanah lujnah tarbiyyah semasa di jordan...kak nur sgt berhati2 dalam membawa usrah kami... kak nur wanita cekal..membesarkan anak2 dalam 2 dunia serentak...agama dan sains...dia orang hebat bidang agama manakala suaminya orang bijak perubatan....

berpurdah tidak menyukarkan kak nur utk sentiasa berdampingan dengan suami dalam membantu suami menyemarakkan agenda dakwah...

disebabkan kak nur memilih aisyah r.a sebagai idola, diriku sangat tertarik untuk lebih mengenali lebih mendalam sama ada tersirat mahupun tersurat siapa asiyah r.a sebenarnya..

aku tahu apa yang perkara utama yang menyebabkan kak nur memilih asiyah ra.....
aku amat tekun memerhatikan kehidupan kak nur, suaminya dan anak2nya...

suatu hari kak nur menyapa anak lelaki sulungnya..
'ABANG NAK MATI SYAHID TAK'?
tanya kak nur setelah anak2nya menonton satu peperangan islam..

'NAK!!'
balas anaknya walaupun baru sahaja baligh ( kalau tak silapku)

aku tak hairan...tarbiyyah kak nur kepada keturunannnya sebelum dia berkahwin lagi...
dia adalah tema kepada janinnya...dia juga adalah bayangan benih yang suci...
tarbiyyah kak nur kulihat cukup kemas...
dia tegas apabila berdepan dengan prinsip Allah swt..
jika Allah swt berkenan yang itu, dia akan buat itu..
jika Allah swt redha yang ini, maka yang inilah pilihannya...

bersih wajahnya sebersih hatinya..
Allah swt pelihara kak nur daripada menambahkan kotak dosanya..
Allah swt pelihara kak nur daripada mengumpat..
dan Allah swt juga pelihara kak nur daripada mendekati org2 yang salah...

ya Allah swt..aku akan menjadi saksi kebaikan kak nur dan pengorbanannya dalam usaha mentarbiyyah kami..usahanya mendidik kami..sehingga kami terasa yakinnya dalam perjuangan menuju kepada Allah swt yang kekal abadi..rahmatilah naqibahku....aminnn

Tuesday, July 6, 2010

Pilunya...............

"Ya Allah........"
sesungguhnya betapa hibanya hati ini..
saat-saat ku bepergian..
meninggalkan kesukaan dan ketenanganku...

rindunya pada usrah kitabku...
pada naqibahku yang sentiasa tidak putus asa membetulkan nawaitu kami..
membetulkan hati-hati kami..
agar menjadi pejuang yang lurus jiwanya..
agar menjadi isteri solehah kebanggan suami...
semoga Allah swt sentiasa merahmati naqibahku...
yang jauh di mata di Kubang kerian..
tetapi dekat dihati..

rindunya pada kelas ilmu Quran...
bukan kerana ust yang mengajar muda dan hensem...
bukan juga kerana karismanya mengajar..
tetapi kerana segala ilmu2nya yang sentiasa menjadikan hati ini takut pada azabMu ya Allah..
ilmunya menjadikanku rindu untuk sentiasa berdampingan dengan Al-Quran..
dirinya telah mendidik kami agar asyik dengan kalam Allah ini..
kerendahan hati dan ketinggian budinya terhadap semua penuntut amat dikagumi..
ku doa semoga Ust dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik untuk terus mendidik
orang-orang seperti kami yang jahil tapi ingin memegang panji kebenaran..

Ya Allah...
rindu pada keluarga
yang sentiasa mengajakku untuk solat berjemaah..
rindu pada masakan dan suasana Kelantan yang ku amat cintai..
Rindunya pada sahabat2 Nisa'..
yang sentiasa serius merangka usaha2 dakwah..
sahabat2 Nisa' ini banyak menepikan hak mereka..
untuk rakyat..
aduhai rakyat...
ketahuilah...
ada orang yang tidak lena tidurnya..
kurang rehatnya..
mengalir duitnya..
untuk memastikan kepimpinan ISLAM dilihat unggul cemerlang...

Rindu pada tahfiz2..
Tahfiz Al-Amin...
Tahfiz Al-Kauthar...


Semoga rinduku ini..hibanya hatiku ini..
mampu menjadikan ku istiqomah..
mampu membentuk roh kesyukuran..
agar aku tidak menjadi hamba yang pelupa..
seterusnya lalai...
dengan dunia yang penuh tipu daya...